Απαραίτητες οι επενδύσεις και ο σχεδιασμός για τη προστασία του περιβάλλοντος

Για τις επενδύσεις με στόχο την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη προστασία του περιβάλλοντος μίλησαν οι συμμετέχοντες σε ειδικό πάνελ με συντονιστή το δημοσιογράφο του ΑΠΕ ΜΠΕ Ηλία Παλιαλέξη. Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Ιωάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας για την εταιρεία ανέφερε ότι έχει μετασχηματιστεί σε ενεργειακή και χρησιμοποιεί πιο καθαρές τεχνολογίες με επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ, καθώς και το FSRU και την Αλεξανδρούπολη. Επίσης, η ΔΕΠΑ πειραματίζεται και σε νέες τεχνολογίες και την ενσωμάτωση βιώσιμων καυσίμων όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Τόνισε ότι από το 2019 υπάρχει μία σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε ΑΠΕ που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ στηριζόμενες μεταξύ άλλων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ στα επόμενα πέντε χρόνια θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ

Η Διευθύντρια Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας Τράπεζα της Ελλάδος, Θεοδώρα Αντωνακάκη, επισήμανε ότι υπάρχει μία στροφή της τράπεζας όσον αφορά την έρευνα σε  θέματα  προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μέσω και της συνδρομής στο έργο Life Adapt, ενώ θα υπάρξει  επικαιροποίηση της νέας στρατηγικής από το 2026. Για τις κεντρικές τράπεζες τόνισε ότι  έχουν αναλάβει ρόλο μαζί με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι δεν χρειάζονται περισσότερα πράσινα έργα, αλλά τα έργα που κάνουμε να είναι πιο πράσινα. Έθεσε επίσης ως ζήτημα την ιδιωτική ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές, όπου υπάρχει μεγάλο κενό.

Ο Γενικός Διευθυντής Ύδρευσης ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Καραγιάννης ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ υδροδοτεί το 40% της Ελλάδας, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας, ενώ η  κλιματική αλλαγή την επηρεάζει και  τις υποδομές. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ξηρασία, καθώς διανύουμε τη δεύτερη κακή υδρολογικά χρονιά με σημαντική μείωση των αποθεμάτων και αύξηση της κατανάλωσης. Παρατήρησε, δε, ότι υπάρχει σπατάλη και υπερβολή στην κατανάλωση πόρων, ενώ πρόσθεσε ότι θα δυσκολευτούμε πολύ αν ακολουθήσει ένας παρόμοιος χειμώνας. Ωστόσο, σχολίασε ότι υπάρχουν σχέδια και τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα χρειαστούν πολλαπλάσια αντλιοστάσια και να ανοίξουν παλιές γεωτρήσεις. Επιπλέον θα ξεκινήσει μία καμπάνια προς τον κόσμο για την ανάγκη της  εξοικονόμησης πόρων. Όμως και νέα έργα όπως το  Ελληνικό θα οδηγήσουν σε νέες επενδύσεις για την υδροδότηση, ενώ νέα πρόκληση αποτελεί και ο αγωγός Σαλαμίνας-Αίγινας.

Ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος, Κωνσταντίνος Καρτάλης έκανε λόγο για μία κλιματική κρίση που βαθαίνει και επιταχύνεται καθώς από το 2015 τριπλασιάζεται ο βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας. Για την  Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι πρέπει να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και για αυτό το λόγο αλλάζει ο τρόπος του σχεδιασμού για το μέλλον και γίνεται πιο μακροπρόθεσμος. Όσον αφορά την Αθήνα πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες για τη κλιματική προστασία αλλά το βασικότερο είναι να μην υπάρχουν ψηλά κτίρια για δροσισμό και αερισμό.

Ο κάτοχος έδρας UNESCO για την πράσινη καινοτομία και τη κυκλική οικονομία στο ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ με τις μεγάλες πυρκαγιές και τις πλημμύρες με τεράστιους όγκους. Τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και χρειάζεται να υπάρξει προσαρμογή και ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με αυτά τα φαινόμενα. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν την ανάγκη για νέες υποδομές με στόχο την πρόληψη αλλά χρειάζεται να υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες. Σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας έφερε ως παράδειγμα τα έξυπνα δάση ώστε να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές εν τη γενέσει τους. να υπάρχουν υποδομές για να έχουμε πρόληψη στηριζόμενοι πάντοτε στις μελέτες. Πρόσθεσε ότι για την προστασία των δασών είναι απαραίτητοι οι καθαρισμοί τόσο από τους Δήμους όσο και  από τους ιδιώτες. Κατέληξε αναφέροντας ότι πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και είναι απαραίτητο να υπάρξει η συνεργασία των φορέων για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.