Επανασχεδιάζοντας Έξυπνες και Ανθεκτικές Περιφέρειες

Στο τελευταίο ειδικό πάνελ του Συνεδρίου τέθηκαν στο επίκεντρο οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να σχεδιαστούν έξυπνές και ανθεκτικές περιφέρειες.

Οι περιφέρειες και οι πόλεις του μέλλοντος πρέπει να είναι βιώσιμες οικονομικά, φιλικές στο περιβάλλον και κοινωνικά συμπεριληπτικές, με δικαιοσύνη, ανέφερε ο Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Έκανε λόγο για την υιοθέτηση καλών πρακτικών για πράσινες υποδομές, καλύτερους πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς, ενώ όπως είπε, οι υποδομές πρέπει να επανασχεδιαστούν για να αντέξουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στον σχεδιασμό τους πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες, και να υπάρχει μία διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης. Βιώσιμες πρακτικές εφαρμόζονται στην Πελοπόννησο στους κλάδους του Τουρισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς στη διαχείριση υδάτων και στον πρωτογενή τομέα, με απώτερο στόχο την ουσιαστική αποκέντρωση και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όπως έκανε γνωστό.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι πολίτες είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής και συνήθειες, όπως στην περίπτωση της Αστυπάλαιας και της Τήλου, όπου πρόκειται για ένα νησί μηδενικών αποβλήτων. Στη Χάλκη δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το Greco – island και στην Ρόδο εφαρμόσαμε το φιλόδοξο πρόγραμμα Rhodes Co-lab. «Έχουμε κάνει εξαιρετικά project χωρίς να έχουν στοιχίσει στο κράτος ούτε ένα ευρώ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εκεί που πρέπει πρωτίστως να δουλέψουμε είναι επάνω στις αντιλήψεις και στις συνήθειες που έχουμε διαμορφώσει ως κοινωνία».

«Ζητούμενο αποτελεί να δουλεύουμε και να εξοικειωνόμαστε με νέες τεχνολογίες προκειμένου να πετυχαίνουμε μείωση κινδύνου και φυσικών καταστροφών», ανέφερε από την πλευρά το ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Ανέλυσε τις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια με τη χρήση της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας, προκειμένου να θωρακιστεί το περιβάλλον και η κοινωνία, «έχοντας ανοιχτά μάτια και αυτιά προκειμένου να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη υιοθέτηση καλών πρακτικών από το εξωτερικό.

Οι ψηφιακές πολιτικές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την ανθεκτικότητα μιας πόλης τόνισε από την πλευρά του ο Στέλιος Αγγελούδης δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Επεσήμανε την ανάγκη αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων με την εκπόνηση ενός αντίστοιχου στρατηγικού σχεδίου, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της πόλης φθάνουν στα 500 εκατομμύρια ευρώ για την οχύρωσή της. Όπως έκανε γνωστό, στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει ήδη ένας τέτοιου είδους σχεδιασμός, που αφορά την ενέργεια, τις μεταφορές, τα logistics, τα κτίρια, τον δημόσιο χώρο και το περιβάλλον, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δενδροφύτευσης, μεταξύ άλλων.