Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε Μεταφορές και Πόλεις

Στο επίκεντρο της 2ης ημέρας του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ βρέθηκαν και οι βιώσιμες μεταφορές, οι πόλεις και οι καινοτόμες λύσεις. Κατά τη συζήτηση με συντονιστή το δημοσιογράφο του CNN Greece, Δημήτρη Μαλλά., ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας, ανέφερε ότι το Μετρό που είναι το κέντρο των δημόσιων μεταφορών γίνεται ολοένα και πιο «έξυπνο», ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις νέες τεχνολογίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης και τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Τόνισε ότι με τις έξυπνες τεχνολογίες επιτυγχάνεται η επίτευξη περισσότερων εργασιών με το λιγότερο δυνατό κόπο και την αύξηση της ασφάλειας. Έθεσε ως παράδειγμα το πώς θα λειτουργούν οι πόρτες στις αποβάθρες, οι οποίες θα έχουν αισθητήρες για να αποτραπεί ο κίνδυνος. Επίσης, θα ζυγίζεται το βάρος του κάθε βαγονιού, ώστε ο επιβάτης να επιλέγει το βαγόνι με το λιγότερο κόσμο, ενώ η τηλεματική θα είναι ακριβής. Για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση επισήμανε ότι θα είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα στο κόσμο που θα ελέγχεται  από το κέντρο ελέγχου.

Πρόσθεσε ότι στη Θεσσαλονίκη τα συστήματα, οι ανέσεις και οι εξοπλισμοί θα είναι αρκετά πιο εξελιγμένοι από το Μετρό της Αθήνας. Για την  κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί και πως τα τρένα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 05:00 το πρωί ενώ στην παρούσα φάση γίνεται ο διαρκής έλεγχος των συστημάτων ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις. Εκτός όμως από τα παραπάνω ολοκληρώνεται η συνεργασία για το 5G στο Μετρό Αθήνας και ξεκινά στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DotSoft, Αναστάσιος Μάνος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική που να διαχωρίζει το τι θα κάνει το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας. Για το κράτος ανέφερε ότι θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί στις υποδομές και τη διαλειτουργικότητα των υφιστάμενων και νέων συστημάτων, καθώς και να θεσπίσει το πλαίσιο για τη χρήση προσωπικών δεδομένων. Από την άλλη πλευρά ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναλάβει έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της πληροφορικής.

Αναφερόμενος στα έργα της νέας γενιάς έκανε λόγο για τις  τεχνολογίες μικροαισθητήρων που θα επικεντρώνουν στην ενέργεια, την κινητικότητα, την αποχέτευση και την ύδρευση.

Όσον αφορά τη Τεχνητή Νοημοσύνη ανέφερε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα. Ως σημαντικές εφαρμογές χαρακτήρισε τα drones για την υγεία και τις μεταφορές. Τόνισε, ωστόσο, ότι για να χρησιμοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη χρειάζεται να υπάρχει καλύτερο προσωπικό με γνώσεις που θέλει να κάνει επενδύσεις. Πρόσθεσε, ότι πρώτα πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις και να έρθει το δημόσιο να τη χρησιμοποιήσει.

Ο Senior Sales Leader της Amazon Web Services Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θανάσης Πατσάκας, ανέφερε υπάρχει πεδίο εφαρμογής στη τεχνητή νοημοσύνη, τα έξυπνα δίκτυα και την προστασία των υποδομών. Όσον αφορά την εταιρεία δήλωσε ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την κάλυψη εκτός των αστικών κέντρων φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νάξο. Επίσης προχωρά σε συνεργασίες με πανεπιστήμια και στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις. Για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης έφερε ως παράδειγμα τις  βιώσιμες μετακινήσεις, τη διαχείριση κυκλοφορίας, τη  μείωση των ρύπων, το  συνδυασμό χρήσης μέσων, καθώς και την προστασία και την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), Γιώτα Παπαρίδου, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η  αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Πρόσθεσε ότι πρέπει να χωριστούν οι πόλεις ανά κατηγορία βάσει μεγέθους, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν θέματα που δε μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιες οι πόλεις. Χαρακτήρισε ως σημαντικά τα θέματα υποδομών, ενώ σχολίασε ότι οι Δήμοι πιέζονται καθώς το 79% των Ελλήνων κατοικεί σε μεγάλες πόλεις που δε διαθέτουν μεγάλους προϋπολογισμούς.

Ο Deputy Regional Director Europe, C40 Cities, Στέλιος Διακουλάκης, δήλωσε ότι οι έξυπνες πόλεις πρέπει να συνδέονται με τη κλιματική δράση. Πρόσθεσε ότι οι Δήμαρχοι πρέπει να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις για τις πόλεις τους και να μη βολεύονται σε ένα δευτερεύοντα ρόλο. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες τους. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι στην Αθήνα έχει συντελεστεί μία σημαντικά αλλαγή καθώς ορίστηκε υπεύθυνος ψηφιακής πολιτικής επί της δημαρχίας του Γιώργου Καμίνη, και διατηρήθηκε επί της δημαρχίας του Κώστα Μπακογιάννη και ενισχύθηκε επί της Δημαρχίας του Χάρη Δούκα.