Υποδομές, Αξιοποίηση Πόρων RRF και Κλιματική Αλλαγή

Στην ενίσχυση του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την υλοποίηση υφιστάμενων, αλλά και νέων έργων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για τις Υποδομές, την αξιοποίηση πόρων RRF και την κλιματική αλλαγή. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε στη σημασία του Τεχνικού Κόσμου, στη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των έργων

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, προανήγγειλε την δρομολόγηση υλοποίησης των έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και του Φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, ενώ έκανε γνωστό ότι αύριο περνάει από τη βουλή το μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα – Κακαβιά.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι ο τομέας των Υποδομών και των Μεταφορών για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, έχει τεθεί ως κορυφαία προτεραιότητα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έτσι, το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από τα 330 εκατομμύρια φθάνει πλέον στα 500 εκατομμύρια, προκειμένου να προωθηθούν υφιστάμενα έργα του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για την κατασκευή νέων, πέρα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

«Με την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, το εθνικό πρόγραμμα αυξάνεται σημαντικά και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εκτελέσουμε τα υφιστάμενα έργα και να σχεδιάσουμε καινούρια. Αυτό προκύπτει από τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε.

«Εξαντλούμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να είμαστε συνεπείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και επανέλαβε ότι απαιτούνται συνολικά περί τα 3,5 δισεκατομμύρια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, στην κεντρική Ελλάδα, εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφών.

Όσον αφορά τον τομέα των Μεταφορών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέχρι του 2020, το 40% των εκπομπών αερίων θα προκύπτει από τον συγκεκριμένο κλάδο, άρα χρειάζονται πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση τους προκειμένου να ενισχύσουμε τους όρους βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Όπως επεσήμανε, το σύνολο των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων είναι ήδη στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ όπως έκανε γνωστό, έχουμε υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης από το CEF2 για παρεμβάσεις στον σιδηρόδρομο. «Ήδη ανακοινώσαμε το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, ενώ προωθούμε και τα πράσινα καύσιμα στις αεροπορικές μεταφορές». «Πρέπει να ισορροπούμε, ανάμεσα σε υποδομές και μεταφορές με ασφάλεια και αποτελεσματική συντήρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι πόροι από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον εθνικό προϋπολογισμό, πρέπει να κατανέμονται ορθολογικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πρέπει πάντα με σύνεση να επιδιώκουμε το καλύτερο, ενώ πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τον ιδιωτικό τομέα».

Στον ρόλο των μηχανικών στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός. «Είμαστε ο βασικότερος κλάδος για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μηχανικοί και βιώσιμη ανάπτυξη είναι έννοιες ταυτόσημες», τόνισε.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες έτσι ώστε ακόμα και όταν υπάρχουν λιγότερα χρήματα να υπάρχουν δουλειές, και επενδύσεις, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε την δύσκολη δεκαετία», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Στασινός, «τα έργα πρέπει να γίνονται εντός χρονοδιαγράμματος. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη ένταση και ενέργεια για την επίτευξη των στόχων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε έργα που αφορούν τις γέφυρες, διαβάσεις, τον προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτιρίων. Όπως είπε το ΤΕΕ έχει ολοκληρώσει το εθνικό μητρώο υποδομών, ενώ απαιτείται αναζήτηση ικανοποιητικών πόρων αλλά και προγραμμάτων, για έργα συντήρησης.

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στην διάβρωση των ακτών για τις οποίες, όπως είπε, απαιτούνται έργα ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, επεσήμανε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται εξαιτίας της γραφειοκρατίας και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι όσο δεν φτιάχνουν οι συνθήκες θα λείπουν συνεχώς χρήματα.

Τέλος ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει παράλληλα και πράσινο πρόσημο. Αναφερόμενος σε έργα που εξελίσσει το ΤΕΕ, όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η Ψηφιοποίηση των Αρχείων των Πολεοδομιών αλλά και το επικείμενο έργο για την ψηφιοποίηση της οριοθέτησης ρεμάτων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι όχι μόνο ψηφιοποιούνται και βρίσκονται πλέον ηλεκτρονικά όσα ήταν κρυμμένα στο χαρτί αλλά παράλληλα εξοικονομούνται πόροι και μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.